Ha elfogyott a citromfű, és azon gondolkodik, hogy milyen helyettesítő fűszerekkel tudja ugyanazt a citrusos ízt vinni az ételébe, íme egy lista, amely segíthet a keresésben.

A citromfű az Ayurvédában való felhasználása révén vált híressé, a citromfű egy citromos és virágos fűszernövény, amely nagyon jól illeszkedik az édes és sós ételekhez. Egészségügyi előnyeinek hosszú listájáról ismert, például arról, hogy képes csökkenteni a koleszterinszintet. A citromfű fogyasztásával kapcsolatos másik nagy előnye, hogy elősegíti az egészséges emésztőrendszert. Világosnak kell lennie, hogy édes citromos ízét igazán nehéz reprodukálni, de mit tehet, ha elfogyott a citromfű? Az biztos, hogy nehéz megtalálni a helyi szupermarketekben. Ilyenkor szükséged lesz egy helyettesítőre, amivel ugyanezt a citromos frissességet és csípősséget viheted az ételedbe.

Tartalomjegyzék

Legjobb helyettesítő:

A citromfű neve nem véletlenül kapta a citromfű nevét. A citromfűnek van egy bizonyos citromos csípőssége, amit általában magához a citromhoz társítanak. Ezt szem előtt tartva biztos, hogy a citromfűnek nem is lehetne más tökéletes helyettesítője, mint maga a citrom. A citrom csípőssége azonban sokkal erősebb, mint a citromfűé, így a tartósított citrom, amely sokkal kevésbé csípős ízű, tökéletes választás lehet az Ön számára. A sós lébe mártott citrom citrusos minősége idővel gyengül, így az ételekbe szabályozható módon adagolható ízesítőanyaggá válik.

A citrom sós lébe mártva idővel veszít citrusos ízéből, és a savanyú és fanyar íz helyett ízletesebbé válik.

Érdemes kipróbálni: Korianderszár + friss gyömbér

A korianderszár sokkal ízletesebbnek bizonyulhat a korianderlevélhez képest. Ha összekevered néhány teáskanál gyömbérrel, hasonlóan fanyar ízt kapsz, mint amilyenre vágytál. A keverék nem lesz olyan pikáns, mint a citromfű, de biztosan elég lesz ahhoz, hogy citrusos csavart vigyen az ételébe. Leginkább levesekben és húslevesekben használják citromfűpótlóként.

A korianderszárak általában ízletesebbek, mint a levelek.

A citromfű egyéb nagyszerű helyettesítője

Citromhéj

A citrom külső héjának lehámozásával nyert héj a hús és a héj között található vékony fehér réteg. A citromhéj pótlásához ajánlatos friss citromhéjat használni, mivel annak citrusossága általában gyenge, és idővel gyorsan veszíthet belőle.

A citromhéj a citrom húsa és külső héja között található vékony fehér fólia.

Citromlé

Ez az egyik legnépszerűbb helyettesítő, amelyet currykhez és levesekhez adnak, hogy ízletesebbé és pikánsabbá tegyék azokat. A citromlé vízzel való hígítása gyengítheti annak pikáns minőségét, és biztosítja, hogy az ízben csak enyhe eltérés legyen.

Vízzel hígítva a citromlé csípős íze gyengül, ami ízletesebbé teszi.

3. Citromfűlevél

A citromfű a mentafélék családjába tartozó gyógynövényként finom illatú, citrusos jellegű. Általában a főzési folyamat végén adják hozzá. Ráadásul a legjellegzetesebb ízük van, ami a desszertek nagyszerű kiegészítőjévé is teszi őket, ha friss, fanyar, aromás ízre vágysz.

A citromfűlevelek jellegzetes ízükről ismertek, ami jól működik, ha finom illatukkal párosul.

Kapcsolódó olvasmányok a helyettesítő anyagokhoz

A chilipor helyettesítésére
Majoránma helyettesítésére
Páratlan petrezselyem helyettesítésére
Szezámolaj helyettesítésére

Zitromverbéna

Az erős ízéről és illatáról ismert verbéna leveleket kis mennyiségben használják a citromfű helyettesítésére. A leveleket fel kell aprítani, mielőtt hozzáadjuk a curryt tartalmazó ételhez. Ezenkívül ezt a helyettesítő anyagot szószok készítéséhez is használják.

Mivel a verbénalevelek elég erős aromájúak és ízűek, ezért kis mennyiségben adják az ételhez.

Kaffir lime levelek

A thai konyhában a citromfű helyettesítőjeként népszerű kaffir lime levelek egy szóló citrus helyettesítő, amelyet anélkül adhatunk az ételhez, hogy bármilyen fűszerrel vagy összetevővel kevernénk. Sűrű textúrájú és sötétzöld színű, ezek a levelek tökéletes választás lehetnek, ha valami erős és csípőset keres.

A kaffir lime levelek a citromfű helyettesítésére is használhatók, ha valami erősebb és ízletesebb ételre vágyik.

Amint azt már tudja, a citromfű helyettesítésére különböző helyettesítőket használhat különböző beállításokban. Végül is, ahhoz, hogy a citromfű ugyanolyan citromos ízét tudd reprodukálni, magadnak kell kipróbálnod őket, mert mindegyiknek más-más a citromos jellege.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.